Längtar du ofta till ett annat liv med nya vyer, upplevelser och ägodelar? Driver din längtan dig till en jakt på tid och pengar för att möjliggöra det du längtar efter? Vi är tyvärr många som sliter eller har slitit i denna grottekvarn. Eftersom jakten stressar och tröttar oss, förstärks vår längtan efter det extraordinära och så snurrar ekorrhjulet på. Men det går att ta sig ur hetsjakten. Här följer några tips på hur nya perspektiv kan göra livet lättare.

En lek som ger nya perspektiv

En lek som ger nya perspektiv

För några dagar sedan skulle jag på ett möte. Vi hade stämt träff på ett café i Gamla Linköping, en av få turistattraktioner här i staden på slätten. Hit tar vi våra gäster för den höga charmfaktorns skull, men har man varit här många gånger så avtar tjusningen. Den här gången bestämde jag mig för att åka lite tidigare. Detta för att hinna leka en lek som jag roar mig med nu och då. En lek som ger nya perspektiv.

En sak som kan hända när man trampat runt på samma gator länge och väl, är att man slutar att fascineras av det man ser. Det blir så vant att det helt enkelt blir osynligt. När jag för några år sedan upptäckte detta, skapade jag en lek som jag  nu och då roar mig med och som hjälper mig att se saker ur ett nytt perspektiv. Den går ut på att betrakta det jag ser, som om jag aldrig hade sett det förr. Jag leker helt enkelt turist i min hemstad.

Att se det invanda ur ett annat perspektiv

Att se det invanda ur ett annat perspektiv

Ett tips för att se på vardagen från ett annat perspektiv är att göra det med kameran i hand, precis som när man turistar i vanliga fall. Kameran hjälper mig att leta upp en annan vinkel och att lägga märke till små detaljer jag tidigare inte sett. Väl hemma sorterar jag bilderna i vad som ska slängas och sparas. Till slut redigerar jag de som jag vill ha kvar och voilà: här har jag ett litet turistalbum från min egen hemstad!

Helt plötsligt har det invanda fått en ny charm och jag ser hur vackert det är. Det känns nästan exotiskt att betrakta det som dagligen funnits framför ögonen på mig, men som jag inte registrerat. En känsla av glädje och förnöjsamhet sprider sig inom mig över allt vackert som jag har runt knuten. Tänk så enkelt! Med kamerans hjälp har jag sett på min vanliga vardagsmiljö ur ett nytt perspektiv, vilket har gett en ny upplevelse och känsla.

Jakten på det extraordinära

Precis som man kan bli så van vid sin närmiljö att den går obemärkt förbi, kan detsamma hända med ens eget liv. Dagar flyter på och händelser, miljöer, människor som tidigare var viktiga källor till glädje, lust och energi förlorar sin glans och förmåga att sätta guldkant på livet. Sådant som man tidigare värdesatte kanske man inte ens registrerar längre.

Det är här jakten efter det extraordinära tar fart. I jakten blir vi fartblinda och registrerar färre och färre saker av skönhet och det goda som finns i vår närhet. I jakten finns också en risk att missunnsamheten tränger sig på, missunnsamheten mot den som hinner och har råd med det som man själv jagar.

Tacksamhetstracker - en annan typ av jakt

Tacksamhetstracker – en annan typ av jakt

För att må bra är det viktigt att kunna se det fina, goda och sköna i livet. Men hur gör man det på ett enkelt sätt? Ett verktyg man kan använda är att dagligen spåra saker man är tacksam över. Denna tacksamhetstracker kan du ha i mobilen, almanackan, en liten skrivbok eller ett dokument i datorn. Du kan göra denna spårning på morgonen eller kvällen. Det viktiga är inte hur eller när det görs, det viktiga är ATT det görs.

Till att börja med kan du minimera denna spårning till en rad per dag, för att det inte ska bli svårt eller jobbigt. Det kommer att finnas dagar när du glömmer eller inte orkar, men å andra sidan kommer där säkert att vara dagar när du har mer än en sak att skriva ner, så det jämnar ut sig.

När detta har blivit en vana, kan du utöka listan till att skriva flera saker per dag. Att leta bra saker i livet blir lättare och lättare och kommer så småningom automatiskt. Ett annat tankesätt växer fram, där bristtänkandet över det man inte har byts mot glädje över det man har. Även en tacksamhetstracker kan alltså ge nya perspektiv och på sikt göra livet lättare.

Spåra det goda hos andra

Spåra det goda hos andra

Denna tacksamhetslista kan också hjälpa dig att betrakta människorna i din omgivning på ett annat sätt. Här kan du spåra goda och positiva sidor hos familjemedlemmar, kollegor och vänner, istället för att låta deras fel och brister gå på repeat i hjärnan.

Är det till exempel lätt att tjata på och kritisera tonåringen, partnern eller kollegan? Varför inte börja med att betrakta hen från ett annat perspektiv, för att hitta bra saker och kunna ge positiv feedback? Detta kommer att påverka er relation och kommunikation till det bättre. Och som belöning blir det lättare att leva, arbeta och umgås med de människor som du ofta möter. Så genom att spåra det goda hos andra kan ditt eget liv bli lättare att leva.

Perspektivbyte för ett lättare liv

Tipset från coachen blir alltså att betrakta det invanda i sitt liv med nya ögon för att hitta andra perspektiv, allt för att synliggöra det fina, goda och vackra som finns omkring oss. Jakten efter det vi inte har, tror oss behöva byta ut eller uppgradera, kan ersättas med en förnöjsamhet över allt det fina och goda vi har.

En genuin tacksamhet gör att vi blir gladare och känner en lättnad. Den tidigare jakten ersätts av nöjdhet och när jakten mattas av minskar oro och stress. Lösningen till välmående och ett lättare liv kan alltså finnas närmare än du tror. Den kan finnas i ett nytt perspektiv.

Nya perspektiv gör livet lättare!

Coach Janett