Ett citat från författaren Maya Angelou kom i min väg där hon säger “This is a wonderful day. I’ve never seen this one before.” Vad tänker man om detta? Ja, vissa dagar kan det kanske provocera och man räknar upp mängder av anledningar till att dagen inte är så underbar. Minsann! Andra dagar håller man sprudlande med om att det är en fantastisk dag. Hon har så rätt! Och så finns de där dagarna som är fyllda med jämnmod, de som varken är riktigt det ena eller det andra. Man rycker lite på axlarna och tänker ”Jomen, så är det kanske.” Vad som än händer och vad man än känner, kan man i alla fall konstatera att varje dag är ny, just därför att man inte mött den tidigare.

Vissa dagar känns tunga

Förra veckan hade jag en tung vecka av olika skäl. Måndagen började med en dip som jag tror att många nyföretagare känner igen sig i: ”Hur kommer det här att gå? Ska jag kunna försörja mig på detta?” En oro som cirklade kring om jag är tillräckligt bra, om jag duger.

Under onsdagen hade jag ett inbokat möte. Det visade sig att personen jag skulle träffa huserade på tredje våningen. Eftersom jag kom med andan i halsen och hissen var gammal och långsam blev det trapporna. Till saken hör att jag har en kropp med en skruttig bindväv och ett instabilt bäcken, så några timmar efteråt började värken. Natten som kom var djävulsk där ingen medicin hjälpte. Med mycket värk och knappt två timmars sömn levde jag under dagen som följde i en dimma.

Detta var inte överraskande, för det är så min kropp fungerar, men jag började kritisera mig själv; ”Varför ÄR jag så dum? Jag VET ju bättre. Ska jag ALDRIG lära mig?!” Därtill kom att jag ju BORDE skriva en bloggtext och något på sociala medier, något peppande och upplyftande. Något som skulle vilja få den som läser att tänka att det är en bra dag. Helst. Men fram kom inte något peppigt, så jag var tyst.

 

Vi värderar dagarna efter känslor och tankemönster

Allt som oftast värderar vi dagarna efter vår känsla just den dagen. Om känslan är tung, energin låg och tankarna följer i samma spår, så värderas dagen som ”en dålig dag”. På samma sätt är en bra dag resultatet av att man känner sig glad och livfull, energin är hög och tankarna positiva.

Eftersom vi helst vill må bra, värdesätter vi dagar då vi har positiva känslor högre än de dagar som känns tunga. Alltså upplevs inte varje dag som ”a wonderful day”, trots att den kommer till oss som ny och alldeles neutral.

Dagar som kommer och går blir till ett liv

Dagar som kommer och går blir till ett liv

För åtta år sedan mådde en person som står mig nära inte så bra. Livet var tungt på grund av sjukdom. Vi pratade om vår upplevelse av det vi möter, hur vissa dagar känns tyngre och andra lättare. Och att detta förändras.

Dagar har det gemensamt att de kommer och går, på samma sätt som vågorna vid stranden. Den ena vågen efter den andra sköljer över tårna, men drar sig tillbaka innan nästa tar vid. Vissa vågor är lugna och stilla, andra stora och kraftfulla, men de är alla en del av samma vatten.

Precis som vågorna ständigt byts ut, så avlöser dagarna varandra. Dagarna blir till veckor, månader och år. Dagar blir ett liv; vissa liv innehåller fler dagar, andra liv färre. Tunga och lätta dagar om vartannat. Periodvis klumpar dagar med känslor och tankar av samma sort ihop sig, men förr eller senare dyker det upp en dag som upplevs annorlunda.

Att känna lugnet i dagen som den är

Vad jag inte skrev om min förra vecka är, att jag också lärt mig ett annat förhållningssätt. Jo, visserligen kan det kännas väldigt tungt och svårt, men jag vet samtidigt att jag är något mer än mina känslor och mina tankar. Numera känner jag mig inte fånge i dem, något som kunde hända förr.

Samtidigt som jag oroade mig för hur det ska gå för mitt företag, kunde jag också känna mig tacksam över att jag får styra min tid och att jag kunde ligga i sängen och jobba när värken var svår. Jag behövde bara lyfta blicken från datorn för att njuta av ögonfröjd: jag kunde se hur knopparna på de japanska körsbärsträden utanför fönstret svällde. Mitt i all värk kunde jag också känna mig tacksam över att min sjukdom har gett mig ett annat tempo, i vilket jag lärt mig nya saker och hittat andra förhållningssätt. Det är här jag lärt mig att vara uppmärksam på och njuta av sådant som svällande knoppar.

Det finns numera ett lugn mitt i det tunga, en erfarenhet och en kunskap som gör mig förvissad om att i morgon kommer en annan dag. Numera kan jag uppleva vila, även om dagen idag inte känns lätt, rolig eller positiv. Dagen idag är helt enkelt som den är. I detta finns ett lugn, en vila och lätthet.

Att känna lugnet i den dag som är

Styrkan i sårbarhet

Den amerikanska forskaren och författaren Brené Brown säger att vi inte selektivt kan döva vissa typer av känslor utan att det också kommer att påverka andra känslor. Vi kan inte dämpa rädsla, skam och besvikelse utan att också döva glädje, tacksamhet och lycka. Vi söker kickar som ska ge oss mening, samtidigt som vi söker olika sätt att undvika det som upplevs som eländigt. I denna strävan hamnar vi i en skadlig cykel; en cykel där vi försöker göra det osäkra säkert och det operfekta perfekt. En kamp som vi aldrig kan vinna och en kamp som gör att vi inte kan njuta av den dag som är.

Istället menar Brené Brown att vi behöver lära oss att vara sårbara, därför att vi lever i en sårbar värld. Vi behöver lära oss att acceptera vår egen och andras sårbarhet för det är på det sättet vi blir sedda, blir älskade och känner samhörighet.

Det är i den sårbarheten vi kan säga att det är en underbar dag. Trots att den är ny och okänd. Eller tack vare att den är ny och okänd.

Ha en underbar dag – hur den än känns!
Coach Janett

PS! Om du inte har sett Brené Browns TEDtalk ”Styrkan i sårbarhet”, så gör gärna det.