Ibland längtar man efter befrielse. Man vill känna att livet är lätt att leva. Inte så svårt. Inte så tungt. Inte så kämpigt. Hur skönt skulle det inte vara, att slippa flämta runt med måsten, mål och att göra-listor! Men går det att leva lättare? Och är det okej?

Ett liv i lätthet

Hur skönt är det inte att efter en lång dag och många steg, få komma hem och sparka av sig skorna. Gå i strumplästen, eller barfota, och spreta med tårna. Ren befrielse! Så kan det känns trots fotriktiga skor, än värre om de klämmer och skaver. Visst kan man klara av finskorna under speciella tillfällen, men att trippa fram i dem ständigt och jämt fungerar inte.

Många bär på en längtan att få leva ett mer lustfyllt och ansträngningslöst liv. Press och stress är en del av livet och kan fungera som en katalysator. Vi klarar ett sådant tryck under kortare perioder, men pågår det under en längre tid känner man att det är dags att ”ta av sig skorna” och leva ett mer ansträngningslöst liv. I det läget befinner sig många människor just nu.

Att leva i lätthet betyder inte att problem, motgångar och besvikelser försvinner. Detta är en del av livet. Lättheten innebär alltså inte frånvaro av svårigheter, snarare en annan prioritering, ett annat perspektiv och ett annat förhållningssätt.

Att leva i obalans

Att leva i obalans

Livet händer oss. Nu och då stormar livet, kanske blåser det till och med orkanstyrka. I den situationen handlar det om att vara fokuserad och att ta en sak i taget för att överleva. Som väl är det inte storm för jämnan, förr eller senare mojnar det. Har man en barlast och är grundad i sig själv är det lättare att komma ur virvelvinden någorlunda hel, likaså om man har stöd i sin omgivning. Men även om man har blivit ordentligt tilltufsad och vägen tillbaka är mödosam, brukar det gå att hitta stabilitet igen.

Mitt i ”det vanliga livet”, det som rullar på år ut och år in, kan man också förlora balansen och tappa riktningen. Många belönar både andra och sig själv för beslutsamhet, envishet och hårt jobb. Helger och semestrar är stunderna som ska ge lön för mödan. Det är då man hämtar andan och njuter av allt slit. I bästa fall. För i värsta fall kan även dessa perioder innebära ansvar och engagemang.

Vi vet att ett stressigt liv påverkar såväl kroppen som själen. Huvudvärk, muskelvärk, besvär med mage och med sömn är bara några av de kroppsliga symtom som kan visa sig under en längre tid i obalans. Att man är pressad kan också göra att tankar och känslor går i loopar, så att man inte kommer till ro. Upplevelsen av att man sitter fast eller står maktlös är frustrerande. Hela situationen gör att man tappar glädjen, känner sig tom eller som ett offer. En dag känner man inte igen den person man blivit, inte vet man när det hände eller hur det gick till.

Att under lång tid leva med sådan press har ett pris. Ofta är det här som längtan efter frihet och ett liv i lätthet väcks. För många förblir det en dröm; en naiv sådan, tänker man kanske. Därför biter man ihop och kör på som vanligt. För det är ju så livet är. Och ju längre perioder vi lever med sammanbitna käkar, desto bittrare blir smaken. Livet är inte längre gott att leva. Lättheten har gått förlorad.

Att hitta sin kärna är en process

Att hitta sin kärna är en process

Barlast är en gammal teknik där man placerad en tung last på fartygets botten för att öka stabiliteten. På moderna segelbåtar har man ersatt barlasten med tung köl. Samma idé används i vippleksakerna till småbarn; en docka eller ett djur med en rund och tung botten. Försöker man lägga ner den, så gungar den strax tillbaka på rätt ”köl”.

Hur ska man göra för att hitta balans och leva i lätthet? Ja, det finns oändligt antal svar på den frågan eftersom varje individ är unik. Det enkla svaret är att var och en måste hitta sin egen kärna och lyssna till sin inre röst. Detta är den barlast som behövs för att, likt vippleksaken, hålla sig på rätt köl. Detta är den barlast som hjälper oss att leva i lätthet.

Det som komplicerar det enkla svaret är att det tar tid och engagemang att hitta sin kärna. Hitta, som både i att återfinna det som man glömt och i att upptäcka det som man inte hade en aning om. Dessutom behöver man våga lita på det man hittar och låta det få styra livet, vilket kräver mod. Detta är en process som inte är gjord i en handvändning och som kräver engagemang och tillit. Tillit både till själva processen och den egna förmågan.

Ja, det går! Ja, du får!

Ja, det går! Ja, du får!

Svaret på frågan Går det att leva lättare? är tveklöst Ja! Ha tillit till både den egen förmågan och att processen tar dig mot ett lättare liv. Under resans gång kommer du att utvecklas och växa till. Det viktiga är att du påbörjar din resa.

Graden av balans varierar ständigt eftersom livet inte är statiskt. Faktorer i vår omgivning påverkar oss och vi kan inte styra över vad livet för med sig lika lite som över andra människor. Däremot kan vi styra över den riktning vi tar ut får våra egna liv, likaså över de prioriteringar och val vi gör. Lita på din inre röst. Våga tro och agera efter den. Häri finner du vägen mot lättheten.

Svaret på den andra frågan Är det okej att leva lättare? är också Ja! Visserligen lever vi ofta i ett sammanhang som visar uppskattning och värdesätter den som har ”fullt upp”, men det är inte bara okej utan också nödvändigt att gå mot strömmen. Det är nödvändigt för att må bra och leva i balans. Dessutom betalar vårt samhälle en stor kostnad, både ekonomiskt och i mänskligt lidande, för den obalans som brett ut sig.

Hitta din kärna och lev lättare!